Zbog obilnog snijega i mećave dijelovi Istre ostali bez struje, na cestama nastao kaos

-

Snijeg otežava promet u Istri, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Slavoniji, a za teretna vozila s prikolicama između unutrašnjosti i Rijeke i Dalmacije trenutno nema prohodne ceste.
Zbog tuče na autocesti A1 između čvorova između čvorova Bisko i Zagvozd vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice autocesta A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika i Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja zabrana je također za dostava vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Na autocesti A1 između južnog portala tunela Sv. Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakog vjetra! Zbog niskih temperatura moguća je poledica u unutrašnjosti. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Gorskom kotaru, Lici i dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Istre, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Karlovac-Grabovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin, DC3 Gorski kotar između Zdihova i Kikovice, autoceste A1 između čvorova Boslijevo 2 i Brinje i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica.

U prekidu su katamaranska linija Novalja – Rab – Rijeka; trajektna linija 335 Prizna – Žigljen, a trajekt na liniji 334 Porozina – Brestova prevozi samo osobna vozila i kamione do 3 tone nosivosti.

Dijelovi središnje Istre i jutros nemaju električne energije, kao primjerice zapadni dio općine Tinjan, piše Istramet. Prošla noć bila je kaotična na istarskim cestama, zabilježeni su brojni zastoji i slijetanja vozila s prometnica. Snijega ima u obilnijim količinama, u višim dijelovima Istre i više od 25 centimetara.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak u unutrašnjosti će biti oblačno sa snijegom, obilnijim u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača. Najviša dnevna temperatura na kopnu uglavnom će biti od 0 do 3, na Jadranu između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu, u Dalmaciji su mogući i pljuskovi s grmljavinom, a duž obale sjevernog Jadrana lokalno i susnježica te snijeg. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana poslijepodne postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje.

Na kopnu vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka, podno Velebita na udare i olujna bura, još prijepodne u južnoj Dalmaciji jako jugo, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas, 13. veljače

IZVOR: slobodnadalmacija.hr