Vrhunski glazbeni doživljaj u kuli Kamerlengo

t2

Vrhunski glazbeni doživljaj zbio se u nedjelju kada je u kuli Kamerlengo nastupilo 120 glazbenika, u čast 120 godina JAKOVA GOTOVCA.

Šibensko pjevačko društvo KOLO pod dirigentskom palicom Vladana Vuletina i simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga republike Hrvatske pod ravnanjem Miroslava Dugana priredili su večer za pamćenje. Repertoar je obuhvatio najpoznatiji dio Gotovčevih djela.

– Izveli smo gotovo sva Gotovčeva vokalna i instrumentalna djela u jednom presjeku njegovog stvaralaštva. Željeli smo dati trogirskoj publici putovanje njegovim životom kroz glazbu koju je stvarao. Završnica je bila naravno „Ero s onoga svijeta” – to je sigurno hrvatska opera broj jedan u svijetu prema izvođenju, ali nažalost ne izvodi se dovoljno često koliko bi mi to željeli, ali i ovim večeras mi održavamo Gotovčevu glazbu živom i vidimo da i dalje dopire do ljudi, rekao je maestro Miroslav Dugan.

I maestro Vladan Vuletin zadovoljan je koncertom i već razmišlja o slijedećoj godini i novom nastupu u Trogiru.
– Hvala trogirskoj publici na reakcijama, vidim da su bili oduševljeni s koncertom. Nadam se da ćemo dogodine napraviti još jedan koncert za pamćenje. Ovakav ambijent kakav je kula Kamerlengo ima malo koji grad na svijetu, zaključio je maestro Vuletin.

 

Predivan koncert i predivan ambijent, doista se moglo uživati u glazbenom izričaju Šibenskog pjevačkog društva i simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga republike Hrvatske. Svi oni koji su bili večeras u prepunoj kuli otišli su kući sigurno s užitkom i mislim da ovakve koncerte treba nastaviti i idućih godina, rekao je nakon koncerta gradonačelnik Trogira Ante Stipčić.

 

– Ovaj koncert je plod naših korektnih odnosa i suradnje s Orkestrom oružanih snaga RH i Zborom iz Šibenika kao i s njihovim predstavnicima koji su putem ovakvih iznimnih događanja prepoznali potrebu za održanjem razine kulture u Trogiru. Kompozitor Jakov Gotovac ovo i zaslužuje. U povijesti je često bio zapostavljen tako da mu se ovakvim koncertima odužujemo za sve ono što je napravio. Ambijent je bio predivan, kula puna, izvođači prekrasni. Tek smo na početku Trogirskog ljeta, a s ovaj koncert pokazuje da se ipak možemo ponositi kulturom Trogira, rezimirao je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade – Šilović.

 

Među brojnim gostima bio je tu i saborski zastupnik Ante Babić koji je došao na poziv gradonačelnika Stipčića i oduševio se koncertom i ambijentom.
– Zbor i orkestar bili su savršeno usklađeni i kao amaterski glazbenik znam koliko je to teško postići i koliko je truda i muke utkano u to. Ovo je poklon Trogiru koji se ne događa svaki dan – pravi glazbeni spektakl, rekao je Ante Babić.