Vlast i građani krenuli u zajedničku borbu: Ukidanjem suda žele od Trogira napraviti provinciju!

,.,2

Najava da se izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova ukida stalna sudska služba u Trogiru izazvala je negodovanje i građana i lokalne vlasti.
Prijedlog spomenutog propisa našao se na klupama saborskih zastupnika u sklopu aktualne sjednice, koja traje do 23. ožujka.

– Neugodno smo iznenađeni tim prijedlogom. Trogir je grad koji broji 14 tisuća stanovnika i kojemu sa šireg područja gravitira još nekoliko tisuća građana. Službe poput Doma zdravlja, Policijske postaje i suda, koji “pokrivaju” susjedne općine Marinu, Seget i Okrug, naprosto znače civilizacijski standard – smatra gradonačelnik Ante Bilić (SDP).

– Ukidanje suda, koji u Trogiru ima dugogodišnju tradiciju, dodatno bi marginaliziralo naš grad. Prisjetimo se kako smo u Domu zdravlja ostali bez radiološke ambulante, a i postojeća policijska postaja zaslužuje viši status unutar MUP-ova sustava. Umjesto da dolazi do unapređenja nekih državnih službi, one se ukidaju. Pitam se što je sljedeće. Možda škole? – pita se prvi čovjek Radovanova grada.
Prema njegovim riječima, usvajanje spomenute odluke u Saboru negativno je za sve one koji žele živjeti u malim, ali funkcionalnim sredinama koje imaju uvjete za normalan život, poput Trogira.

– Borit ćemo se za zadržavanje stalne sudske službe jer će u protivnom naš grad, koji ima urbanu tradiciju od 2300 godina, naprosto postati provincija. Čini mi se da ovim potezom država to i želi – rezolutan je Bilić, koji nije propustio spomenuti kako mu nisu jasni kriteriji kojima su se vodili predlagatelji zakonskih izmjena:

– Zadržali su sud u Makarskoj, navodno se i Sinj izborio za samostalnost, a Trogir će ostati bez njega.
Trogirska pravosudna institucija trebala bi se pripojiti predloženom novom Općinskom sudu Split 2, a službenici bi morali putovati na posao u županijsko središte.
Prema prijedlogu, taj bi sud trebao obuhvatiti područja gradova: Kaštela, Solin, Omiš, Sinj, Trilj i Vrlika, te općina: Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Hrvace, Klis, Lećevica, Marina, Muć, Okrug, Otok, Podstrana, Prgomet, Primorski Dolac, Seget, Šestanovac i Zadvarje.
Trogirski kroničar dr. Fedor Sentinella također se ne slaže s prijedlogom, te svoj stav potvrđuje podacima o stoljetnoj tradiciji djelovanja suda.

– Austro-Ugarska je imala sud u Trogiru i izgradila je zgradu koja se i danas koristi za tu svrhu, a mi smo sposobni danas ga uništiti. Ma kome je to palo na pamet?! Porastom broja stanovnika potrebe građana za “sudovanjem” su sve veće. U tom sudu radili su brojni suci koji su bili ugledni članovi društva i zajednice. Danas nam ništa više nije važno – naglašava dr. Sentinella.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr