Većina Hrvatske je u minusu, ali s Jadrana stižu najimpresivniji prizori

U utorak je u Delnicama izmjerena rekordna visina snijega, 182 cm, a i većina Hrvatske probudila se u minusu, okovana snijegom ili ledom.

Najimpresivnije prizore naši su fotoreporteri snimili u Bakarcu u Primorsko-goranskoj županiji gdje je led doslovce okovao brojne javne površine, brodove i obalu.

Tome su na sjeveru Jadrana kumovali jaka bura i temperature ispod nule pa brodove u gradskoj luci nije bilo lako prepoznati. Premda su se neki trudili očistiti ih, nekim čamcima nije bilo spasa i završili su pod morem, piše Jutarnji.
Slično je bilo i u mjestu točno nasuprot, Bakru, gdje su bura i niske temperature također pridonijele tome da brodovi postanu neupotrebljivi. Niske temperature koje se ovih dana u Puli zadržavaju nešto ispod nule zaledile su vodu u fontani u Parku Petra Krešimira.

I ostatak Dalmacije je u utorak ujutro dočekao snijeg. Dubrovnik je jutros primjerice osvanuo pod snijegom. Premda se radilo o tek nekoliko centimetara, pridonio je zimskom ugođaju i razveselio najmlađe. Zadarska tržnica i ribarnica zadnjih dana zbog jake zime i lošeg vremena rade primjetno smanjenim kapacitetom, a ponuda je dosta skromna.
U Trogiru i na Čiovu snijeg se zadržao samo na krovovima dok je na zapadnoj strani Korčule zabijelio i ceste. Službe su jutros čistile snijeg na pločnicima, dok su djeca iskoristila dan za igru. Snijeg koji je tijekom noći padao na makarskom području, u samom se gradu zadržao samo na krovovima i biljkama.

HAK upozorava da snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravaju i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, upozoravaju sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.
Državni hidrometeorološki zavod za srijedu prognozira djelomice sunčano i vrlo hladno. U istočnim krajevima oblačnije, u noći i ujutro još moguće s malo snijega. Vjetar slab, na Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutranja temperatura zraka od -17 do -11, na Jadranu između -7 i -1, a najviša dnevna od -10 do -5, uz obalu između -3 i 3 °C.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr