Ugroženima katastrofičnim poplavama ne šaljite svoje lijekove!

Ministarstvo zdravlja apeliralo je danas na građane da ne prikupljaju i ne šalju lijekove iz svojih kućnih zaliha za potrebe stanovništva na poplavljenim područjima. Također, Crveni križ je objavio da su prikupili više od 27 milijuna kuna pomoći.

Iz Ministarstva pozivaju sve proizvođače lijekova i medicinskih proizvoda, nositelje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i veleprodaje zainteresirane za donaciju lijekova i medicinskih proizvoda zdravstvenim ustanovama na poplavljenim područjima Hrvatske, da se obrate kontaktnom centru – bolničkoj ljekarni Opće županijske bolnice Vinkovci koji će ih izvijestiti o potrebama za lijekovima i medicinskim proizvodima, na broj telefona: 099/3700204 i 099/3700217 te na e-mail adresu: opca.bolnica.vinkovci@vu.t-com.hr.

Na svojoj web stranici Ministarstvo ističe da će osigurati uvjete za žurno izdavanje suglasnosti za prihvat donacije u roku jednog dana.

Predmet donacije mogu biti lijekovi koji imaju odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, medicinski proizvodi ako imaju ocjenu sukladnosti i ako su označeni oznakom »CE«, te lijekovi čiji je rok valjanosti duži od šest mjeseci.

Plan provedbe mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti

Ministarstvo je na svojim stranicama također objavilo Plan provedbe mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Planom su detaljno propisane nužne radnje nakon povlačenja vode sa poplavljenih područja – asanacija terena, pranje, sušenje i dezinfekcija svih objekata koji se trebaju vratiti u funkciju, čišćenje i dezinfekcija individualnih vodoopskrbnih objekata, te pražnjenje septičkih jama, deratizacija i dezinsekcija.

Također, Planom se propisuju nužne radnje i uvjeti koji moraju biti osigurani u objektima za prihvat evakuiranih, osobama koje provode asanaciju na terenu i u bolničkom smještaju.

Liječnicima primarne zdravstvene zaštite, čije su ambulante poplavljene, treba u okviru doma zdravlja osigurati prostor za rad i prihvat pacijenata, treba predvidjeti privremeno raspoređivanje dodatnih epidemioloških timova u ugrožena područja, a županijski Zavodi za javno zdravstvo dužni su osigurati pojačani rad i kontinuiranu pripravnost i dnevno izvještavati Hrvatski zavod za javno zdravstvo o situaciji na terenu.

Crveni križ prikupio 27 milijuna kuna

Hrvatski crveni križ (HCK) prikupio je, po posljednjim podacima, više od 27 milijuna kuna za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama u Hrvatskoj, a građani i brojne ustanove i tvrtke nastavljaju pomagati.

Na žiro račun HCK-a do 21. svibnja uplaćeno je nešto više od 21,1 milijun kuna, dok je na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno 952.391 poziva u vrijednosti od gotovo šest milijuna kuna, izvijestio je HCK.

U pomaganju stanovništvu uz građane i dalje sudjeluju brojne tvrtke, organizacije i ustanove. Po dva milijuna kuna uplatili su Privredna i Zagrebačka banka. Viadukt graditeljstvo i HEP su uplatili po milijun kuna, dok je Končar donirao milijun kuna u novcu te kućanskim aparatima i ostalim potrepštinama. Raiffeisen banka donirala je 750.000 kuna, po 500.000 kuna donirali su INA i Splitska banka. Zagrebačka pivovara dala je 400.000 kuna. Brojne tvrtke darovale su iznose od 100 i više tisuća kuna.

Gradovi Šibenik i Rijeka donirali su po 100.000 kuna. Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić donio je odluku da će Dubrovnik i gradske službe donirati 300.000 kuna pomoći stradalom stanovništvu. Korčulanska Udruga hrvatskih dragovoljaca branitelja Domovinskog rata prikupila je 12 tona hrane i ostalih potrepština koje su sa šest kombija jutros dovezli u slavonska naselja Vrbanju i Gradište. U Slavoniju je došlo i devetoro korčulanskih branitelja koji će tamo pomagati stanovnicima u obrani od poplave i sanaciji. (H)

IZVOR: www.hina.hr