Udruga TOMS provodi projekt „Zajedništvom do rehabilitacije“

dite

 

Udruga Tjelesnih invalida TOMS provodi projekt za kojeg je u rujnu prošle godine potpisala ugovor s Ministarstvom zdravlja.
Temeljem istog je dobila 55.000,00 kuna bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta za mlade i djecu oboljelu od malignih bolesti, djecu s invaliditetom i teškoćama u razvoju, u trajanju od 12 mjeseci.
Projekt „Zajedništvom do rehabilitacije” udruga TOMS provodi u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Trogir i Osnovnom školom Petar Berislavić, a u sklopu njega provode se radionice.
Likovne radionice vode dva volontera, člana Likovne udruge, pod čijim vodstvom djeca uče crtati s različitim tehnikama uz glazbu koja umiruje i opušta tako da se u potpunosti mogu posvetiti svom crtežu ali i glazbi. Izrađuju i različite predmete poput prigodnih ukrasa, čestitki i maski koristeći salvetnu tehniku. Neki od radova, podsjetimo, bili su izloženi u atriju muzeja povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i na Božićnom sajmu.
Pod vodstvom volontera glazbenika i uz pratnju gitare, na glazbenim radionicama, korisnici projekta uče pjevati razne pjesme.
Radionicu pod zanimljivim nazivom „Pričam ti priču” provode učenici osnovne škole Petar Berislavić pod vodstvom mentorice – djelatnice škole.
Djeca podijeljena u grupe od troje ili četvero, posuđuju knjige iz školske knjižnice te dolaze u prostorije Udruge. Korisnicima projekta čitaju priče i poslije zajedno razgovaraju o tome.
-Tako se djeca urednog razvoja socijaliziraju sa djecom s invaliditetom i teškoćama u razvoju te u ranoj dobi spoznaju važnost volontiranja, ističe predsjednik udruge Ivica Bašić, uz napomenu kako je glavna svrha ovog projekta unaprjeđenje tjelesnog i psihičkog zdravlja, razvijanje kreativnosti i samopouzdanja te jačanje socijalizacije mladih i djece oboljele od malignih bolesti, djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Dodaje kako financiranje projekta prestaje u rujnu ove godine te se u udruzi nadaju da će se ovaj projekt nastaviti provoditi i nakon prestanka financiranja od strane Ministarstva, uz pomoć lokalne zajednice.

Izvor: http://www.trogir.hr/