U Trogiru odlično posjećena Noć muzeja

dilajmokrv2

 

Iako su ovu godinu brojni muzeji diljem Hrvatske nudili zanimljiv program u Noći muzeja, brojni su posjetitelji odlučili doći upravo u trogirski koji je već šestu godinu za redom obilježio tu manifestaciju.

Trogir se tako priključio brojci od 250 muzeja i galerija diljem Hrvatske čija su vrata ostala otvorena do kasnih noćnih sati.

Ovogodišnja tema Noći muzeja bila je Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena koja je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine.

-Muzej grada Trogira odiše uspomenama i zaista ga treba razgledati, a ovakvih manifestacija treba biti više u godini, kazali su to oduševljeni posjetitelji.

-Ovo nam je druga najposjećenija Noć muzeja nakon 2104. godine. Tada nas je posjetilo preko 450 ljudi, a ovu godinu bilo je čak 356 posjetitelja, kazala je ravnateljica muzeja dr.sc. Fani Celio Cega, koja je napomenula kako su svi oni u okviru bogatog programa imali priliku razgledati izložbu na temu trogirski utemeljitelji, koja prikazuje osnivače pojedinih ustanova i društava u raznim područjima društvenog i kulturnog života trogirskoga kraja do početka 60-ih godina 20. stoljeća. Posebno je naglasila kako je Josip Juraj Strossmayer bio prvi donator „Narodne štionice” koja je u Trogiru utemeljena 1867. godine, a bio je i njezin počasni član.

Osim razgledavanja izložbe i zanimljivog postava uz stručno vodstvo djelatnica muzeja, organizirana je i prigodna lutrija za djecu i odrasle koji su za uspomenu dobili sove i sovice, knjige i razne suvenire.

Izvor: http://www.trogir.hr/