Turski teretni broda Haksa uspješno dotegljen u Trogir

.1.-

TEGLJENJE turskog teretnog broda Haksa nastavljeno je u ponedjeljak nešto prije 12 sati prema remontnom brodogradilištu u Trogiru, nakon što je rano jutros sanirano i drugo oštećenje kroz koje je morska voda prodirala u brod.

Brod je uspješno dotegljen do Trogira oko 15:30.

Tegljenje broda prema Trogiru zaustavljeno je u ranim jutarnjim satima s nedjelje na ponedjeljak, nakon što je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 1:40 sati zaprimila dojavu posade kako brod ponovno prima more kroz novonastalo oštećenje u brodskoj otplati, nešto ispod razine mora, a ne kroz prvotno sanirano oštećenje, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Jutros u 4:45 sati na teretni brod Haksa s dvije brodice splitske Lučke kapetanije transportirani su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Split, koji su pumpama obavili dodatno ispumpavanje mora iz strojarnice.

Ispumpavanje broda je završeno i saniran je novi otvor kroz koji je ulazilo more, nakon čega je nastavljeno tegljenje broda prema Trogiru, ističe se u priopćenju.

Uzrok kvara bit će utvrđen očevidom Lučke kapetanije Split, a što će biti moguće nakon osiguravanja havariranog broda na vezu u trogirskom brodogradilištu, navode iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Turski teretni brod Haksa, dugačak 85 metara, doživio je havariju u arhipelagu otoka Jabuka u nedjelju rano ujutro zbog prodora mora u strojarnicu. Havarija se dogodila izvan hrvatskih teritorijalnih voda, odnosno u međunarodnim vodama 16 milja sjeverozapadno od otoka Jabuka.

Osam od ukupno trinaest članova posade ovog turskog teretnog broda u nedjelju su policijskim brodom dovezeni u splitsku gradsku luku, dok su kapetan broda i četiri člana posade ostali na brodu radi organiziranja njegova tegljenja.

Kapetan u splitskoj Lučkoj kapetaniji Davor Vidan izjavio je ranije danas Hini da su tijekom tegljenja u pravcu brodogradilišta u Trogiru s nedjelje na ponedjeljak članovi posade koji su ostali na brodu izvijestili kako voda ponovno prodire u njegov trup. Zato je tegljenje zaustavljeno 12 milja sjeverozapadno od Drvenika, a članovi posade su se iskrcali s broda i prevezeni su u Split, dodao je.

Turski teretni brod Haksa plovio je iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita.

 

IZVOR: index.hr