Trogir – Kraljevska simfonija za grad heroj Vukovar

tg

Koncertni spektakl The Queen Symphony u izvedbi šibenskog pjevačkog zbora Kolo i Simfonijskog orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske održat će se 11. lipnja u trogirskoj kuli Karmelengo na čiju će se pozornicu popeti više od sto izvođača koji će pjevati i svirati za Vukovar.
Iako je koncert dogovoren još ove zime u sklopu predsezonskog programa 46. Trogirskog ljeta, organizatori su odlučili sav prihod od prodaje ulaznica uplatiti na poseban račun za obnovu vukovarskog Vodotornja, pa će tako taj veliki glazbeni događaj imati i humanitarno obilježje.
Šibensko Kolo, koje ove godine obilježava 117 godina postojanja, u samom je vrhu hrvatskog zborskog pjevanja, a s instrumentalno moćnim Simfonijskim orkestrom izvest će vrhunsko djelo skladatelja Tolga Kashifa inspirirano pjesmama popularnih Queenovaca poput “Bohemian Rhapsody”, “We Will Rock You”, “We Are the Champions” i “Who Wants to Live Forever”. ”
Kolo će u uvodnom dijelu izvesti nekoliko skladbi grupe Queen u zborskim obradama, a prema riječima njegova predsjednika Krešimira Grubića, povod odabiru koncertnog programa je 70-ta obljetnica rođenja Freddy Mercuryja.
Ukratko, čeka nas vrhunski glazbeni užitak, koji će svoju premijeru imati dan ranije u Šibeniku, a osim Trogira, koncert će se održati još i u Zagrebu.
Kraljevska simfonija nije samo pozivnica ljubiteljima glazbe da te subotnje noći 11. lipnja dođu u kulu Karmelengo i prepuste se glazbenom užitku što ga pružaju samo vrhunski umjetnici. Pozivnica je to i svima koji mogu (jer ima onih koji bi htjeli, ali nisu u mogućnosti) izdvojiti 70 kuna za ulaznicu, da dođu na koncert i tako postanu karika ljubavi u lancu humanosti prema gradu koji je branio Hrvatsku, a čiji je najprepoznatljiviji simbol Vodotoranj. Četnici su ga u svakodnevnom granatiranju izravno pogodili 640 puta, no ostao je stajati i kad je pao grad, čijoj je patnji nijemo svjedočio. Danas, četvrt stoljeća nakon zločinačkog orgijanja u Vukovaru, taj simbol života i duhovne snage hrvatskoga naroda načele su ratne rane i zub vremena.
Grad Vukovar pokrenuo je veliku donatorsku akciju za obnovu Vodotornja, u koju se uključila cijela Hrvatska, a dosad je prikupljeno oko tri i pol od potrebnih 20 milijuna kuna. Iz ureda vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave doznajemo da je na posebni račun za obnovu Vodotronja s današnjim danom uplaćeno 3. 405 588 kuna i devet lipa.
-Pozivamo Trogirane i njihove goste, prijatelje iz Trogiru susjednih gradova i općina da u subotu, 11. lipnja, dođu u kulu Kamerlengo u čijem će ambijentu doživjeti vrhunski glazbeni užitak i odakle će poslati poruku gradu prijatelju da nije niti će ikada biti zaboravljen, poručio je zamjenik trogirskoga gradonačelnika Radovan Slade-Šilović, koji je i predložio da novac od prodaje ulaznica bude uplaćen za vukovarskog Vodotornja.