Sv. Marta u Bijaćima – mjesto pisanja rodnog lista hrvatske države

tg

Na lokalitetu Somatra u Bijaćima u Planome kod Trogira koji pripada župi Gospe od anđela, 29. srpnja 2015., proslavljen je blagdan sv. Marte. Svečano misno slavlje predvodio je prof. dr. don Ante Mateljan – dekan KBF u Splitu uz koncelebraciju župnika don Stipana Bodrožića, fra Nediljka Jerkana, prof. dr. don Ivana Bodrožića, don Josipa Dukića i još sedam svećenika iz Trogirskog dekanat i nadbiskupije Splitsko – makarske uz pratnju župnog zbora pod vodstvom Lucije Kolovrat zamjenice maestrice Ivane Milin, dok je klavijaturu svirala Sara Zeko, a violinu Anđela Liović. Misnom slavlju nazočili su brojni štovatelji sv. Marte iz Planoga, Trogira i Kaštela među kojima je bio gradonačelnik Trogira Ante Stipčić, dogradonačelnik Radovan Slade Šilović, vijećnik GV Trogira Ivan Bojić i dogradonačelnik Kaštela Mili Novak te brojni uzvanici.

Prije svečanog misnog slavlja nazočnima se obratio dogradonačelnik Radovan Slade Šilović, pozdravio sve nazočne te govorio o povijenom značaju lokaliteta Somatra gdje milostiva ruka hrvatskih vladara podiže hram sv. Marti – djevici i mučenici, a pobožni ban Mutimir, nasljednik kneza Trpimira darovaše predšasnika svoga Crkvi splitskoj. Na tom mjestu se prvi put spominje ime Hrvat već u devetom stoljeću. Kako kaže prof. dr. crkvene povijesti don Josip Dukić da je to mjesto pisanja rodnog lista hrvatske države. Stoga grad trogir je ovaj događaj uključio u Trogirsko ljeto te su prije početka svečanog misnog slavlja članovi zajednice mladih župe Gospe od anđela Donat Zeko i Jelena Đorđević recitirali odabrane izvatke iz Marina pisma pod nazivom “Naći ću ja tebe” koje je sastavio don Ante Mateljan.

U propovijedi don Ante Mateljan upriličio je razgovor sa sv. Martom kako bi nazočnima što bliže približio sv. Martu vjernicima, a prof. Jelena Đorđević mu je postavljala pitanja, a on je glumio sv. svMarta2015 04Martu i odgovarao na pitanja: Tko si zapravo ti, sveta Marto? Kako si se sprijateljila s Isusom? Vidim, nije ti u kući bilo lako, mlađa sestra bezbrižna, a brat – što je bilo s bratom? Evanđelist Ivan nije prešutio kako si ono prigovarala Isusu! Je li Lazar ikad pripovijedao o svojoj smrti? Mora da ste strašno doživjeli Isusovu muku i smrt, pa tih dana je noćivao kod vas! Ali, nakon Isusova uskrsnuća se sve promijenilo! Čitav si život, Marta, radila obične poslove, kuhala, prala, čistila, i posvetila se!
Znam da si ti na to pitanje odgovorila sa “vjerujem” i “ljubim”! A mi se skanjujemo i da poslušamo Isusovo pitanje, a kamo li da na njega odgovorilo. Pa što bi danas nama poručila i preporučila?

Najprije, ne bojte se! Ne bojte se žrtve, ne boj se zalaganja za dobro, ne boj te se čak ni trpljenja ni smrti jer Isus je blizu! Kako sv. Pavao reče: Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje u Isusu Kristu! A kad je čovjek u ljubavi Božjoj, kad je Bog blizu, onda – vjerujte mi, onda je lakše i kuhati i spremati, i moliti i pjevati, i svjedočiti riječju i djelima. I da znate, neću vam ja ništa preporučivati. Sve imate u Evanđelju. Tamo su Isusove preporuke. Njih se držite i sve će biti dobro. A ja jedino za vas mogu molit,i neka vas sve Gospodin svojom radošću blagoslovi i neka vas čuva, neka vas mirom svojim obdari i neka vam u srce ulije čvrstu nadu istinskoga, pravoga života i neka vam daruje Duha ljubavi da jednom sretno prispijete u vječnu domovinu na nebesima, gdje vam je Isus već pripravio mjesto – zaključio je don Ante Mateljan u ime Marte koju je u ovom razgovoru glumio.

Pri kraju sv. mise župnik don Stipan Bodrožić se zahvalio dekanu KBF dr. don Anti Mateljanu na posebnoj propovijedi i poticajnim riječima kao i braći svećenicima koji su koncelebrirali te svim nazočnima što su uzveličali ovaj blagdan na hrvatskom povijesno lokalitetu Bijaći, kao i gradu Trogiru što je ovo prepoznao i uključio ovaj događaj u Trogirsko kulturno ljeto, svima koji su doprinijeli da se ovaj blagdan dostojanstveno proslavi.