Sutkinja na Dračevcu opuškom zapalila kompletnu sudnicu i dio spisa: ne mora platiti kaznu, a kaznenog djela nije ni bilo!

 

 

dracevac

 

 

 

 

Sutkinja Dijana Selak, čija je sudnica na prvom katu zgrade Općinskog suda na Dračevcu u potpunosti izgorjela u velikom požaru u rujnu prošle godine, osuđena je nepravomoćno na splitskom Prekršajnom sudu zbog izazivanja požara iz nehaja.

No, iako je za ovaj prekršaj po Zakonu o zaštiti od požara predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, osuđena sutkinja oslobođena je plaćanja kazne. Ipak, presudom joj je određeno da u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti presude mora u državni proračun RH na osnovi imovinsko-pravnog zahtjeva uplatiti 68 tisuća i 648 kuna te još 300 kuna troškova prekršajnog postupka.

Sutkinja obiteljskog odjela splitskog Općinskog suda na suđenju je priznala svoju krivnju. Utvrđeno je da je vatrenu stihiju, koja je progutala kompletnu sudnicu i dio spisa, izazvao jedan od većeg broja opušaka koji se nalazio u plastičnom košu u sudnici.

Požar je izbio 5. rujna iza 15 sati, odnosno nakon završetka radnog vremena u sudnici broj 30 na prvom katu Građanskog odjela. Vatrogasci su dojavu dobili oko 15.20 sati, kad su stigli stihija se već bila razbuktala, no uspjeli su je obuzdati.

Iako se prvo sumnjalo da je požar izazvan zbog neispravnih instalacija, policijski je očevid pokazao da je uzrok požara “otvoreni plamen ili žar”.

Općinsko državno odvjetništvo provelo je potom sve potrebne izvide te je utvrđeno da se u postupanju sutkinje nisu ostvarila obilježja kaznenog djela pa je zato prekršajno prijavljena.

A kaznenog djela nema zato jer šteta nije veća od 200 tisuća kuna niti je, po mišljenju vještaka, postojala opasnost da se požar proširi izvan sudnice, pa čak i da je dulje gorjelo, s obzirom na konstrukciju zgrade. Nakon ovakve presude ODO se žalio zbog odluke o kazni te zbog troškova postupka.

Iako su naoko isti, a u detaljima dosta različiti, teško je ne usporediti ovaj slučaj sa slučajem bivše ravnateljice Općinske knjižnice i čitaonice u Jelsi na Hvaru Marije Huljić-Plantarić, koja je prošla desetogodišnju kalvariju tijekom suđenja u kojem ju se teretilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. No, tu je pričinjena šteta bila puno veća.

Naime, i nju se teretilo da je 2003. godine opuškom izazvala požar u kojem je izgorjela zgrada knjižnice i kompletni fundus s oko deset tisuća knjiga, a materijalna šteta na zgradi bila je procijenjena na oko 1,6 milijuna kuna.

A tada je također policijski očevid utvrdio, a potom su vještaci potvrdili, da je požar izazvan otvorenim plamenom ili žarom te je gospođa Marija optužena da je bacila neugašeni opušak u koš za smeće.

Bila je čak i osuđena na uvjetnu kaznu 10 mjeseci uvjetno na dvije godine, no nakon njezine žalbe i ukidanja presude na ponovljenom suđenju pojavila se snimka koja je pokazala da požar nije izbio u knjižnici na prvom katu već u potkrovlju, a na kraju su se tim složili i vještaci.

Preuzeto sa: SLOBODNA DALMACIJA