Riječanin se htio osvetiti: ‘Tko ga ubije, dobit će 50.000 eura’

,.,4

 

 

Riječka policija privela je 37-godišnjeg Kristijana Daku iz Matulja zbog sumnje da je počinio tzv. kazneno djelo protiv života i tijela poticanjem na teško ubojstvo, ali i zbog sumnje u nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, piše Novi list.

Kako je policija dugotrajnim izvidima utvrdila, želio se osvetiti zbog tučnjave ispred jednog riječkog lokala prije jedanaest godina, kada je Kristijan Daka zadobio teške tjelesne ozljede i bio je u komi više dana. Od početka ožujka ove godine tražio je osobu koja bi pronašla ubojicu koji bi lišio života osobu koja ga je ozlijedila. Navodno je nudio i veću količinu oružja za nagradu.

Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, osnovano se sumnja da je 37-godišnjak od sredine ožujka do kraja svibnja 2018. godine na širem području Rijeke, s ciljem da se osveti 36-godišnjaku koji mu je ranijih godina nanio tešku tjelesnu ozljedu, od poznanika zatražio da pronađe osobu koja bi za iznos od 30 do 50 tisuća eura s mogućnošću isplate određenog iznosa i u oružju ili drogi, ubila tog 36-godišnjaka.

ŽDO navodi i da se »osnovano sumnja da se u više navrata sastajao s osobom koja je posredovala u pronalasku izvršitelja ubojstva te mu predao veću količinu raznog oružja. Osnovano se sumnja i da je u kući u kojoj prebiva držao veću količinu streljiva i eksplozivnih tvari koje je prethodno neovlašteno nabavio i čije držanje građanima nije dozvoljeno.

Koliko je Novi list uspio doznati, Kristijan Daka se tijekom ispitivanja branio šutnjom, a sudac istrage prihvatio je prijedlog tužitelja da mu se odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Kristijan Daka je prije jedananest godina u tučnjavi ispred jednog riječkog lokala zadobio teške tjelesne ozljede, bio je u komi nekoliko dana. Policija je tijekom kriminalističkog istraživanja ispitala više osoba koje je dovodila u sumnju s događajem. U konačnici, na optuženičkoj klupi pod optužbom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Daki našla su se dvojica optuženika, no preokret se dogodio kad je Daka pozvan na sud u ulozi svjedoka, piše Novi list.

Izjavio je da je zapravo dobio u glavu udarac bokserom od treće osobe imenujući je na raspravi. Stoga je tužitelj izmijenio optužnicu, prvoosumnjičenog oslobodio sumnje, a uz drugoosumnjičenog dodao i optužio ovog potonjeg. Nakon suđenja i donošenja presude krajem 2010. godine, Županijski sud je cijeli postupak vratio na ponovno suđenje. U drugom suđenju prošle godine ponovo presuđeno, ali presuda nije pravomoćna.

Obojica osuđenih za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Kristijanu Daki osuđena su na po deset mjeseci zatvora. Po svemu sudeći, Daka nije mogao zaboraviti taj događaj, želio je osvetu koja ni nakon deset, odnosno jedanaest godina nije izblijedjela.

Pretresom kuće koju u Matuljima koristi Kristijan Daka pronađena je veća količina streljiva različitog kalibra, između ostalog plastični ekploziv TNT, vojni plastični eksploziv, sporogorećih štapina, pištolj…

IZVOR: 24sata.hr