Prognoza: Tjedan u znaku kiše

-
Za razliku od nedjeljnih prizora velebitske zimske idile “okupane” suncem, u ponedjeljak će ponovno diljem Hrvatske biti oblačnije, većinom uz povremenu oborinu – na Jadranu kišu, u unutrašnjosti i kišu i snijeg, koji će u mnogim mjestima ponovno stvarati poledicu. A konačna “predaja” zime i zamjetniji porast temperature dogodit će se od utorka. No, to ne znači da će biti suho. Dapače. Osim povremene kiše, bit će i topljenja snijega.

Ponedjeljak

U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će umjereno do pretežno oblačno. Ujutro će mjestimice biti magle, a poslijepodne mjestimice kiše, koja se u zapadnoj Slavoniji može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom. Najniža jutarnja temperatura od -5 do -2 °C, a najviša dnevna od 1 °C na zapadu do 5 °C u Podunavlju, piše HRT.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno i maglovito. Povremene susnježice i snijega bit će uglavnom u drugom dijelu dana, a moguća je i kiša se smrzava u dodiru s podlogom. Vjetar većinom slab, a temperatura od -4 °C ujutro do 2 °C poslijepodne.

U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno oblačno s oborinama, na moru i uz obalu kiša, u gorju većinom snijeg, a osobito u Lici može biti i kiše koja stvara poledicu. Vjetar uglavnom slab, na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura i istočnjak. Najviša temperatura od -1 do 4 °C, u unutrašnjosti Istre oko6 °C, a na Jadranu od 8 do 10 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno oblačno, povremeno s kišom, pogotovo u drugom dijelu dana. Puhat će umjeren, na otvorenom i jak istočnjak, te bura, a osobito prema jugu i jugo. Najniža temperatura većinom od 2 do 5 °C u unutrašnjosti te 6 do 9 °C na srednjem Jadranu, a najviša od 11 do 15 °C, na širem kninskom području malo niža.

I na jugu Hrvatske povremeno kiša, obilnija krajem dana, a prijepodne su moguća i kraća sunčana razdoblja. Puhat će umjeren istočnjak i bura, a osobito na otvorenom moru jugo, koje će krajem dana jačati, uz porast valovitosti mora. Jutarnja temperatura od 6 do 10 °C, a najviša dnevna 13 do 16 °C.

U nastavku tjedna – promjenljivo, osjetno toplije, topljenje snijega, porast vodostaja…

U danima koji slijede u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno i danju postupno toplije, osobito od srijede uz često umjeren jugozapadnjak. Povremeno će biti kiše, a početkom utorka još i snijega, pri čemu je moguća i kiša koja se smrzava na tlu. Od petka je vrlo vjerojatan zamjetniji porast temperature, na poslijepodnevne vrijednosti većinom više od 10 °C, te brže topljenje snijega.

Na Jadranu u nastavku tjedna umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, a vrijeme promjenljivo i pretežno oblačno. Povremena kiša u utorak i srijedu lokalno može biti i obilnija, praćena grljavinom. U petak prolazno bez kiše, a u četvrtak prolazno sjeverozapadnjak. Temperatura zraka oko prosjeka početak ožujka.

IZVOR: dalmacijanews.hr