Porinuta novogradnja u Brodotrogiru

bt

Novogradnja 326 u subotu je svečano porinuta u more.

Riječ je o drugom od dva chemical tankera koje je pomorska kompanija Trogir Maritime ugovorila u brodogradilištu Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o. (HBT), koja također pripada grupi Brodotrogir, kao i ugovore o eksploataciji brodova nakon izgradnje s društvom iz norveške Blystad grupe.

Novogradnja 326 je izgrađena po novom optimiziranom projektu već ranije globalno priznate kvalitete s brojnim međunarodnim nagradama. Projektiran je za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda s ciljem da ostvari maksimalnu fleksibilnost operacija teretom u ovoj specifičnoj grani, uz optimalni odnos nosivosti broda, zapremine teretnog prostora i brzine, što predstavlja bit uspješnog projekta.

-Veliki je dan za Brodotrogir, ponosni smo što smo i ovaj tanker napravili za našu kompaniju, odnosno financirali smo ga u cijelosti. Knjiga narudžbi je puna, u planu imamo i nove novogradnje, a na našu marinu smo posebno ponosni, rekao je Danko Končar, član Uprave Brodotrogira koji je prerezavši vrpcu, ovom tankeru zaželio sretnu i dugu plovidbu svjetskim morima.

Dodao je kako će Novogradnja 326 biti u najmu kod istog brodovlasnika kao i prethodni,Novogradnja 325, najbolji brod u svojoj kategoriji na što su u Brodotrogiru također veoma ponosni.

Uz Nenada Končara predsjednika Uprave Brodotrogira, članove Uprave i predstavnike te kompanije, svečanosti su uz brojne uzvanike, nazočili Ivan Sertić, pomoćnik ministra gospodarstva sa suradnicima, gradonačelnik Ante Stipčić, te predstavnici HBOR-a.

-Brodotrogir je jedno od tri brodogradilišta u procesu restrukturiranja, a ovaj događaj je potvrda uspjeha Dakle, Brodotrogir može u svakom trenutku očekivati potporu ministarstva i cijele Vlade, kazao je Sertić, a čestitkama se pridružio i gradonačelnik Stipčić kazavši kako Brodotrogir radi punim kapacitetima, nema zastoja, nema viška radnika, što IMG 6686svakako ima veliki značaj za Grad Trogir.

Novogradnja 326 nosivosti je 49.500 metričkih tona, duljine preko svega 184 metra i širine 32,20 metara. Pokreće ga elektronički, sporohodni motor MAN B&Wsnage 8000 kW, koji postiže brzinu od 14,5 čvorova. Ugradnja ovog tipa motora u kombinaciji s velikim propelerom omogućavat će maksimalnu uštedu u potrošnji goriva.

Pored Novogradnje, 326, koja se gradi za Brodotrogirovu vlastitu kompaniju i čije se porinuće obavilo, u knjizi narudžbi upisano je još osam različitih objekata.

Ukupna vrijednost postojeće knjige narudžbi iznosi oko 200 milijuna američkih dolara.