Održano XX Državno natjecanje iz Hrvatskoga jezika

tg

U organizaciji OŠ “Petar Berislavić” u Trogiru je od 28. do 30. travnja održano XX Državno natjecanje iz Hrvatskoga jezika.

Natjecanje se održavalo u hotelu Medena, a započelo je svečanim prigodnim programom. U ime domaćina nazočne su pozdravili gradonačelnik Ante Stipčić, njegov zamjenik Radovan Slade-Šilović i ravnateljica OŠ “Petar Berislavić” Edita Brantinčević.
Uspjeh u natjecanju poželjeli su im savjetnik Splitsko – dalmatinskog župana Tomislav Đolić i predsjednica državnog povjerenstva Bernardina Petrović.

– Nalazimo se u UNESCO-vom, najbolje očuvanom romaničkom gradu koji je nazvan gradom muzejom o čemu svjedoče portal trogirske katedrale majstora Radovana, samostan DrzavnoNatjecanjeHJ 03sv. Nikole u kojem se čuva glasoviti reljef antičkoga boga Kairosa. Škola nosi ime hrvatskog biskupa i bana Petra Berislavića – Trogiranina, koji je nesebično položio svoj život na Oltar domovine. Ljubav prema hrvatskom jeziku nas je okupila ovdje, zato dragi učenici slijedite to i na taj način pripomažete svom identitetu i kulturnoj baštini, naglasila je Brantinčević.

Gradonačelnik Stipčić se osvrnuo na velikane koji su zadužili hrvatsku povijest, dok je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade Šilović govorio o trogirskoj cakavici kao dijalektu hrvatskog jezika, te neprimjerenom uljezu stranih riječi u hrvatskom književnom jeziku.
Predsjednica državnog povjerenstva Bernardina Petrović napomenula je da se ove godine slavi jubilarno dvadeseto natjecanje iz Hrvatskog jezika u koje je utkano mnogo ljubavi i DrzavnoNatjecanjeHJ 04puno truda da bi se očuvao Hrvatski jezik. Zahvalivši se domaćinima na lijepom i opuštenom ozračju, uz želju da se narednih 20 godina nastavi u istom, pa čak i boljem . Zahvalivši se učenicima napomenula je da su svi prvaci bez obzira koje mjesto osvoje jer njegovati i čuvati Hrvatski jezik je sveta dužnost svakog Hrvata.