Objavljen natječaj za izgradnju mosta s Čiovom

ciovoMOST

 

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je natječaj za izgradnju mosta kopno-otok Čiovo s pristupnim cestama i instalacijama. Riječ je o radovima vrijednima 32 milijuna eura.

“Danas je u službenom glasilu Republike Hrvatske – Narodnim novinama objavljen natječaj za izvođenje radova na izgradnji mosta kopno – otok Čiovo s pristupnim cestama i instalacijama, a za što će se provesti javno nadmetanje koje će trajati do početka listopada 2014. godine. Pritom podsjećamo da je tijekom proteklog tjedna objavljen natječaj za kompletan nadzor nad radovima (nadmetanje traje do kraja rujna 2014. godine).

Ukupna vrijednost svih triju faza izgradnje mosta i pristupnih cesta procijenjena je na 32 milijuna eura i trebala bi biti gotova u dvije godine. Izgradnjom mosta omogućit će se bolja povezanost otoka Čiova s kopnom, poboljšat će se veza sa splitskom zračnom lukom te obližnjim autocestovnim čvorištima te razriješiti problem velike prometne zagušenosti postojećeg mosta, a koja ugrožava zaštićenu povijesnu jezgru grada Trogira. Projektom će se povećati sigurnost prometa i skratiti vrijeme putovanja ali i pružiti potpora regionalnom razvoju te gospodarskim aktivnostima otoka Čiova, grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt izgradnje mosta kopno – otok Čiovo s pristupnim cestama prvi je veći projekt Hrvatskih cesta d.o.o. koji će se financirati iz fondova Europske unije. Naime, isti je u visokoj fazi pripremljenosti i prepoznat je kao prioritet. Projekt ispunjava tri ključna kriterija, a to su sigurnost, smanjenje zagušenja, odnosno uklanjanje uskih grla i mobilnost.

Bitno je istaknuti da projekt izgradnje mosta udovoljava i unaprijed utvrđenim pravilima za sufinanciranje iz fondova Europske unije kao što su izrađena studija predizvodivosti, studija izvodivosti i studija utjecaja na okoliš. Pritom ističemo da samo kroz Operativni program promet 2007.-2013. Republika Hrvatska može povući 70 milijuna eura pri čemu udio sufinanciranja po pojedinom projektu iznosi do 80 posto. Najveći dio sredstava namijenjen je sufinanciranju projekata Hrvatskih cesta d.o.o.”, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

IZVOR: index.hr