Natječaj za izvođača radova za Lećevicu raspisat će se do ljeta!

Do ljeta će se raspisati natječaj za izvođača radova za Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, najavio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban dok je obilazio reciklažno dvorište na Šolti.

– Naravno da nećemo ispoštovati onaj rok do 1. siječnja 2019. i očito je da nas očekuju neki penali po tom pitanju, ali ako krenemo s radovima, a vjerujem da hoćemo do kraja ove godine, onda ćemo pokušati utjecati na Jaspers da nam ti penali budu što manji s obzirom na ozbiljnost našeg viđenja rješavanja problema Lećevice vjerujem da će sve općine koje se pripreme do tog perioda moći svoj već reciklirani otpad odlagati u samu Lećevicu – kazao je Boban

Općina Šolta jedna je od rijetkih u županiji koja je na vrijeme krenula s izgradnjom reciklažnog dvorišta, međutim, budući da projekt Lećevice debelo kasni našli su se u problemu.

– Najveći problem nam je prijevoz otpada. Imamo reciklažno dvorište, pres kontejner, danas je došla sortirka i poviše će doći nadstrešnica, ali gdje ćemo mi s tim kada sve to odvojimo? Tržište ne postoji, Lećevica još nije gotova – upozorava Željko Zlendić, zamjenik načelnika Općine Šolta.

Do sada su uložili pet milijuna kuna, a s Fondom za zaštitu okoliša imaju potpisan ugovor na 10 milijuna kuna. U idućih desetak dana očekuju da će dobiti građevinsku dozvolu za nadstrešnicu za sortirnicu i onda ide gabionski zid koji bi trebao izdržati dok se ne izgradi Lećevica.

– U idućoj fazi je planirana kompostana, upravna zgrada i širenje tijela deponija. To širenje podrazumijeva izradu nepropusne kazete gdje bi deponirali taj otpad i čekamo žurno Lećevicu kao i svi. U sezoni se prikupi dva do tri puta više otpada nego je uobičajeno. Uskoro se sve jedinice lokalne samouprave moraju javiti Fondu i onda će ići zajednička nabava kanti. Do početka studenog moramo uvesti i čipiranje kojim ćemo mjeriti količinu i volumen otpada. To je opsežno, ali to nas čeka – rekao je Zlendić.

S obzirom na to da otočane najviše muči cijena prijevoza smeća do Lećevice Boban je obećao da će, kada se završi s Lećevicom, naći način kako pokriti troškove prijevoza smeća s otoka do kopna odakle ga do Lećevice mogu prevoziti same komunalne tvrtke.

IZVOR: dalmatinskiportal.hr