Najava promocije knjiga Markuša i Plavšića 21.veljače u Trogiru

slika

U Trogiru, 21.veljače 2016.godine s početkom u 20 sati u Kneževom dvoru-istočni ulaz (ex.PBZ) održati će se glazbeno-scenska predstava dragovoljaca HOS-a pod naslovom „Bitka za Vukovar-Kako smo branili Grad i Hrvatsku”. U sklopu predstave biti će predstavljene i knjige Damira Markuša i Damira Plavšića koji su i autori događaja.

Promociju svojih knjiga dragovoljci HOS-a osmislili su na potpuno drugačiji način od klasičnog, sa željom da se pobliže dočara emocija i teško ratno stanje kojem su osobno svjedočili u borbama i koncentracijskim logorima.

Predstava će sadržavati svjetlosne efekte u potpuno zamračenom prostoru, sa zvukovima sirena opće opasnosti, detonacija granata, urlika i laveža pasa. Osim svjetlosnih i zvučnih efekata posjetitelji će moći pratiti video sadržaj koji će se prikazivati na video zidu.

Navedene knjige imaju i dokumentarnu vrijednost i donose informacije koje se po prvi puta otkrivaju javnosti. Knjige opisuju obranu najkrvavijeg dijela vukovarskog ratišta – Sajmište, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja i način preživljavanja u srpskim koncentracijskim logorima : Stajićevo kod Zrenjanina, Niš i Sremska Mitrovica. U knjigama se nalaze i izvorne ratne fotografije s prve crte obrane naselja Sajmište. Motiv za pisanje autorima, bio je sjećanje na ratne događaje u borbi za Vukovar, i obranu Domovine sačuvati od zaborava, osobito za mlađe naraštaje rođene nakon ratnih godina.

Damir Markuš je autor knjige „58-HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” u kojoj opisuje grupu od 58 dragovoljaca HOS-a koji su samoinicijativno i dragovoljno došli braniti grad Vukovar. Knjiga Damira Plavšića „Ne plači moj dobri anđele” kroz deset kratkih priča opisuje ratne akcije na zapadnom dijelu Sajmišta, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja (20.studenog) te preživljavanje i mučenje u koncentracijskim logorima.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane posjetitelje.

Izvor: http://trogir.hr/