Najava Međunarodne konferencije „Sigurnost povijesnih gradova“

tg

U vremenu od 30. ožujka do 1. travnja 2017. u hotelu Le Meridien Lav u Splitu održava se Međunarodna konferencija „Sigurnost povijesnih gradova”.
Stoga je, u utorak, Grad Trogir bio domaćin konferencije za medije u organizaciji Hrvatske udruge povijesnih gradova HUPG i Regionalnog kluba IPAe Splitsko dalmatinske županije, na kojoj je predstavljena spomenuta Međunarodna konferencija .

Gradonačelnik Ante Stipčić pozdravio je nazočne uz riječi kako je bitno da i građani i turisti kao i kulturna materijalna baština koju smo naslijedili budu itekako zaštićeni, a medijima su konferenciju predstavili Slobodan Marendić, predsjednik Regionalnog ureda IPAe i Jakov Vetma, predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova.

Sigurna svakodnevica osnovna je potreba s ključnim utjecajem na ocjenu kvalitete života u svakoj lokalnoj zajednici. Hrvatska udruga povijesnih gradova (HUPG) i International Police Association – Regionalni klub IPA splitsko dalmatinska ( IPA SD ), organiziraju skup stručnjaka, znanstvenika, praktičara sa iskustvima u organizaciji i unaprjeđenju sigurnosti kao obavezne sastavnice kvalitetnijeg življenja, posebno u sredinama sa prepoznatljivim arhitektonskim i povijesnim naslijeđem. Brojni su primjeri rizika i neprihvatljivih događaja koji izravno napadaju sigurnost same kulturne baštine, nanose materijalne štete, ugrožavaju zdravlje i imovinu gostiju i domaćina. Nasuprot tomu, postoje vrijedne ideje i praksa koja pomaže očuvati vrijednosti povijesnog nasljeđa, potaknuti održivi razvoj utemeljen na suživotu prošlosti i današnjice vodeći pri tom računa o sigurnosti sviju, kazali su organizatori uz napomenu kako će na konferenciji će stručnjaci iz Hrvatske , Kanade, Francuske, Rumunje, SAD-a , Slovenije, Španjolske, i Velike Britanije prikazati primjere dobre prakse; kako očuvati i unaprijediti sigurnost zajednice kao obaveznu sastavnicu kvalitetnoga življenja.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te Ministarstva turizma RH, a prijave se zaprimaju do 27. ožujka 2017. Prijavni obrazac može se pronaći na web stranici www.shcconference.com.