MOST U TROGIRU BASNA ZA DJECU ILI PAK REALNOST?

Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić najavio je 16 velikih projekata među kojima su Zračna luka Dubrovnik, most u Trogiru, Luka Osijek, Park Vučedol…

Za ovu godinu pripremljeno je 16 velikih infrastrukturnih projekata i 13 shema dodjele bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 8,1 milijardu kuna koji će se financirati novcem iz strukturnih fondova EU. Prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića ti bi se projekti trebali početi realizirati sljedeće godine, a realizacija projekta planirana je u vremenu od dvije i pol godine.

– To je podloga za nekakav novi investicijski val u Hrvatskoj, a ako vam netko pokloni novac za to onda je definitivno to veliki potencijal – rekao je.

Najveći projekti su u vodama odnosno izgradnja sustava javne odvodnje, novi regionalni centri za gospodarenje otpadom, razvoj Zračne luke Dubrovnik, izgradnja mosta kopno-otok Čiovo u Trogiru s pristupnim prometnicama, izgradnja terminala za pretovar rasutog tereta u Luci Osijek, Arheološki park Vučedol, te Centar kompetencije u translacijskoj medicini u Zagrebu.

Osvrćući se na gradnju mosta u Trogiru Grčić je kazao kako bi se za gradnji mosta natječaj trebao raspisati u listopadu ove godine, a plan je da Trogirani most dobiju u lipnju 2017. godine. I dok tamošnje stanovništvo o ovom mostu sluša cijelo desetljeće, Grčić im je poručio:
– Ovo više nije bajka. Ovo bi trebala zaista postati stvarnost – kazao je.

MOST-TG NOVI

Grčić se pohvalio i podacima o korištenju sredstava iz EU fondova s obzirom da se u javnosti često mogu čuti ocjene da smo spori i da iz europskog proračuna nismo povukli niti euro te da uplaćujemo samo doprinose u proračun EU.
– Te informacije nisu točne. Do kraja travnja ove godine mi smo u EU proračun uplatili 222 milijuna eura. Iz EU proračuna u hrvatski proračun u hrvatsku riznicu došlo je ukupno 341 milijun eura po različitim osnovama. U ovom trenutku bilanca je 895 milijuna kuna u plusu za Hrvatsku u ovoj godini vjerovali ili ne, ali to su činjenice i podaci – kazao je Grčić.
Kazao je kako je njegova procjena, nada se realistična, da ćemo do kraja godine biti 140 milijuna eura u plusu dakle oko milijardu kuna.