Konačno su vidljivi prvi pomaci u izgradnji mosta Čiovo

Na gradilištu mosta Čiovo u ponedjeljak je započelo postavljenje prvih čeličnih rasponskih sklopova na stupove mosta. Sklopovi se postavljaju uz pomoć brodskih dizalica s morske strane. Ovo su prvi vidljivi pomaci u izgradnji ovog mosta nakon što su u studenom mjesecu prošle godine radove preuzeli tvrtke Strabag i Poduzeće za ceste Split, te će dovršiti most za 119,8 milijuna kuna bez PDV-a. Jutarnji list je u posjedu video snimke postavljanja jednog sklopova na stupove mosta iz kojeg se jasno može vidjeti kako je riječ o vrlo zahtjevnom procesu.

Kada su novi izvođači preuzeli posao na gradilištu su zatekli nedovršene čelične rasponske sklopove koji su odvezeni u ‘Brodosplit’ gdje su okrupnjeni u 40-metarske čelične elemente čija je montaža sada započela. No, do samog završetka posla I otvaranja mosta za promet je još puno posla i vremena. Prema neslužbenim informacijama u Strabagu smatraju kako bi most mogao biti završen 15. srpnja. To znači da je rok završetak radova pomaknut s prvotno planiranog 1. srpnja. No, nakon preuzimanja gradilišta dio dragocjenog vremena je potrošen oko reguliranja vlasništva nad baržom I dizalicom koje su novi izvođači zatekli na gradilištu. Tako da je i iz tih razloga došlo do zastoja u radovima. Osim samog mosta obavljaju se i radovi na spojnim I prilaznim cestama mostu, a kopnene I otočne strane koji su daleko napredovali.

Most i pristupne ceste trebali su biti završeni početkom 2017., ali je zbog loših poslovnih poteza i u konačnici propasti glavnog izvođača, tvrtke Viadukt, završetak radova prolongiran za godinu i pol dana.

Riječ je pokretnom grednom mostu s čeličnom konstrukcijom. Ukupna dužina mosta je 546,34 metra, a pristupnih cesta 1271 metar. Širina plovnog puta je 25 metara. Cijena izgradnje mosta doseže 207 milijuna kuna, od čega je 176,7 milijuna kuna ili 85 posto iz EU fondova.

Za gradnju mosta potrebno je 3000 tona čelika, a naručen je od makedonske tvrtke Iskra koja je kasnila s isporukom i na kraju propala pa je već tu počeo propadati i projekt. Danas je čelik u splitskom Brodosplitu, gdje se priprema za montažu na most.

 IZVOR: jutarnji.hr