Knjige Markuša i Plavšića promovirane u Trogiru

markusa

 

Uz glazbeno-scensku predstavu „Bitka za Vukovar – Kako smo branili Grad i Hrvatsku” u izvedbi dragovoljaca HOS-a, u nedjelju su predstavljene knjige Damira Markuša i Damira Plavšića.

Promociji knjiga u Kneževom dvoru, koju je organizirao Grad Trogir, uz inicijativu Mate Čaljkušića, nazočili su zamjenik gradonačelnika Filip Anđelić i saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.

Dvoje dragovoljaca HOS-a govorili su o svojim knjigama na potpuno drugačiji način, sa željom da se pobliže dočara emocija i teško ratno stanje kojem su osobno svjedočili u borbama i koncentracijskim logorima.

Uz svjetlosne efekte u potpuno zamračenom prostoru, sa zvukovima sirena opće opasnosti, detonacija granata, urlika i laveža pasa, posjetitelji su imali priliku pratiti i video sadržaj.

Damir Markuš je autor knjige „58-HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” u kojoj opisuje grupu od 58 dragovoljaca HOS-a koji su samoinicijativno i dragovoljno došli braniti grad Vukovar.

Knjiga Damira Plavšića „Ne plači moj dobri anđele” kroz deset kratkih priča opisuje ratne akcije na zapadnom dijelu Sajmišta, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja (20.studenog) te preživljavanje i mučenje u koncentracijskim logorima.

Navedene knjige imaju i dokumentarnu vrijednost i donose informacije koje se po prvi puta otkrivaju javnosti.

Knjige opisuju obranu najkrvavijeg dijela vukovarskog ratišta – Sajmište, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja i način preživljavanja u srpskim koncentracijskim logorima : Stajićevo kod Zrenjanina, Niš i Sremska Mitrovica.

U knjigama se nalaze i izvorne ratne fotografije s prve crte obrane naselja Sajmište. Motiv za pisanje autorima, bio je sjećanje na ratne događaje u borbi za Vukovar, i obranu Domovine sačuvati od zaborava, osobito za mlađe naraštaje rođene nakon ratnih godina.

Izvor: http://trogir.hr/