Jedini izvorni sačuvani parni remorker iz 19. stoljeća dostupniji pogledima prolaznika

Jedini izvorni sačuvani parni remorker iz 19. stoljeća na istočnoj obali Jadrana, 124 godine star ‘Vridni’, od danas je izložen na novoj lokaciji u krugu Brodosplita kako bi bio dostupniji pogledu prolaznika u šetnji, putnicima u autobusu i vozačima motornih vozila, poručili su iz splitskog škvera.

‘Vridni’ je sagrađen 1894. godine. Ističe se neobičnom cilindričnom formom, posebice podvodnog dijela što je rezultiralo i odličnim pomorskim svojstvima, te se u njegovoj plovidbi valovi gotovo nisu mogli vidjeti. Brod je, sukladno vremenu u kojem je građen, zakovane čelične konstrukcije, s drvenom palubom, metalnim dimnjakom te drvenim nadgrađem.

Od 1924. godine parni remorker se spominje pod imenom ‘Doket’. U jesen 1943. u sastavu je mornarice NOV i krije se po hvarskim uvalama zbog opasnosti od njemačke avijacije. Iste godine sudjeluje u spašavanju parobroda ‘Gruž’ na otoku Braču. Krajem Drugog svjetskog rata, oštećen je u njemačkom bombardiranju, bio je na popravku u brodogradilištu na otoku Visu nakon čega je u sastavu flote pomoćnih transportnih brodova 4.POS-a. Nakon Drugog svjetskog rata još uvijek pod imenom ‘Doket’ vraća se u Split gdje je u krugu Brodograđevne industrije Split služio za tegljenje manjih brodova u dokove radi popravka. Ime ‘Doket’ promijenjeno je u ‘Omladinac’, a ime ‘Vridni’ dobiva 1962. U funkciji je u splitskom brodogradilištu do samog odlaska u zasluženu mirovinu 1969. godine, kada je izvučen na obalu i obnovljen u samom brodogradilištu – naveli su iz Brodosplita.

Dodali su na kraju da parni remorker ‘Vridni’ svjedoči značajnoj pomorskoj i kulturnoj povijesti Hrvatske i ima svojstvo kulturnog dobra. Premještanje broda izvedeno je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Splitu.

IZVOR: dalmatinskiportal.hr