Izložbe u muzeju Trogira !

Izložbe “Le Arterie” i “Leteći umbrijski tepisi” autorice Małgorzate Chomicz te “Unutrašnji pejzaž” autora Piotra Kobrzynskog održat će se od 2. do 14. lipnja u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar i na otvorenom gradskom prostoru.

Otvorenje izložbe u organizaciji Muzeja grada Trogira, Turisitičke zajednice grada Trogira i Hrvatskog informatičkog zbora – GIS Foruma, Zagreb održat će se
2. lipnja (ponedjeljak) u 19:00 sati u Galeriji Cate Dujšin Ribar, Gradska vrata 4, Trogir.Ulaz u Galeriju na otvorenje i tijekom trajanja izložbe je slobodan.

Małgorzata Chomicz rođena je u poljskom Olsztynu. Na Likovnoj akademiji u Poznańu diplomirala je s posebnim priznanjem za uspjeh u radu. Doktorirala je 1997. godine u području tradicionalne grafike na Grafičkom odjelu Likovne akademije u Varšavi, a doktorsku habilitaciju izrađuje 2005. na Grafičkom odjelu Likovne akademije u Krakovu. Kao izvanredni profesor na Warminsko – Mazurskom Sveučilištu (UWM) u Olsztynu radi od 1992. do 2007., a bila je i voditelj grafičke radionice Instituta lijepih umjetnosti tog Sveučilišta. Realizirala je ukupno 39 samostalnih izložbi; u Gdanjsku, Varšavi, Krakovu, Rimu, Nürnbergu, Assisiju… Sudjelovala je u preko 100 skupnih izložbi u rodnoj Poljskoj i diljem svijeta. Dobitnica je brojnih nagrada za svoj rad, primjerice prve nagrade na II. bienalu suvremene grafike “Diego Donati”u Perugiji, u Italiji gdje danas živi i radi.

“Put ljepote je staza umjetnosti. Trajanje je to u doživljaju, sreća u svojoj suštini i u svim mogućim varijacijama. Tako smo ušli u svijet Małgorzatinih kreacija, u njenu dramatičnu snagu ekspresije satkane nježnom čipkom, kamenom, njenom grafičkom scenografijom života, prostora i emocija. S “Arterijama” (La Arterie) proživljavamo uzbudljivu pojavnost njenog novog grafičkog opusa. Sa ženskom upornošću i srtpljenjem putem tradicionalnih grafičkih izraza stvara svjetlo i tamu, boju i oblik u čemu su utkane uspomene i putovanja po zemljama Antike i Istoku. To je sva snaga života i smisao smiraja, molitve. “La Arterie” su čipka života, moć krvi koja pulsirajući kazuje simbole i put do ljepšeg života. Zahvalni smo Penelopi Sjevera za njen mar i duh protkan novim izrazom u tako radno zahtjevnoj umjetničkoj tehnici. Htio bih na drugu stranu života poletjeti krilima njenog Ikarusa…”

Iz predgovora autora Davorina Kerekovića

Piotr Kobrzyński rođen je 1986. u mjestu Ostroleka. Djeluje i živi u poljskom Olsztynu. Bavi se tradicionalnom grafikom, manualnom i slikarstvom u tehnici ulja. 2006. godine završio je Likovnu gimnaziju „Wojciecha Kossaka” u Lomži. 2006. – 2009. studira na Warminsko-Mazurskom Sveučilištu u Olsztynu na odjelu Lijepih umjetnosti – Wydzial Sztuky – kao specijalizant za umjetničko i likovno obrazovanje. Diplomirao je radom u tehnici suhe igle sa radom „Akt” u radionici tradicionalne grafike prof. Malgorzate Chomicz. Od 2009. do 2011. student je magistarskog studija Likovno umjetničkog obrazovanja na WS UWM u Olsztynu. Diplomirao je radom „Bagna” u tehnici suhe igle izvedenim u radionici prof. Malgorzate Chomicz. 2012.g studira na Sveučilištu „Jana Kochanowskiego” u Kielcima na doktorantskom studiju III. stupnja u području Lijepih Likovnih Umjetnosti kod mentora prof. Jana Walaseka. 2013.g. je na doktorantskom studiju na UWM kod mentorice prof. M. Chomicz.