Izložba u Muzeju grada Trogira

slijaTG

“Svakako da je ljepota poveznica svih ovih motiva, raznolikih no itekako bliskih u prenašanju života sredine“- kazao je likovni kritičar Stanko Špoljarić otvarajući izložbu dvojice autora Ante Kolendića i Miše Babića koja u Muzeju grada Trogira ostaje otvorena od 16. do 28. rujna.

Slikoviti ambijenti juga stalna su inspiracija Ante Kolendića. Prizori su to karakteristične mediteranske arhitekture jakog tradicijskog predznaka, pitoreskni interijeri s pomalo zaboravljenim predmetima i brodicama u sigurnosti luke. On je izgradio dojmljiv opus u kojemu njegova interpretacija činjeničnog dobiva dimenziju vlastitog izraza, rekao je Špoljarić, dodavši kako je djelima kolorističke otvorenosti, uzbudljive zvučnosti boje, Kolendić uravnotežio autentičnost ambijenta i slike.

O djelima Miše Babića rekao je kako je emocionalna žestina osnova njegovog slikarskog pristupa. Prizvuk tjeskobnog zasigurno je uprisutnjen u Babićevom opusu, pa i u zavodljivosti svakodnevice, budući da je motivika njegovih slika smještena u grotlo ljudskih sumnji, u osjetljivosti za sudbine kako znanaca tako i nekog anonimusa, provedena energijom i iskustvom umjetnika kojem se mora vjerovati, zaključio je Špoljarić.

S likovnim opusom ovo dvoje umjetnika koji žive i rade u Beču nazočne je upoznala kustosica Aleksandra Bilič Petričević, a glazbom je otvorenje izložbe upotpunio sastav Laco i prijatelji.

Inače, Ante Kolendić rođen je 1952. godine u Luci kod Stona. Školovao se u Dubrovniku. U Beč odlazi 1987. godine gdje upoznaje prof. Mišu Babića i u njegovom ateljeu do danas radi i usavršava se u raznim slikarskim tehnikama. Tijekom 2004. godine otvorio je galeriju i radionicu za izradu unikatnih okvira i pozlate. Slike mu se nalaze po privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Mišo D. Babić rođen je u Bosni i Hercegovini 1956. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1978. godine. Od 1992. godine živi u Beču i radi kao slobodni umjetnik.

IZVOR: trogirskiportal.hr