Hrvatskoj prijete poplave: rastu vodostaji rijeka

Posljedice otapanja velikih količina snijega, koje su poprimile obilježje elementarne nepogode, najviše su pogodile Hrvatsku Kostajnicu, gdje je vodostaj Une u stalnom porastu i u ponedjeljak je iznosio 419 centimetara, a izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su već jučer pri vodostaju od 377 centimetara.

Vodostaj rijeke Une već je drugi dan u stalnom porastu i u ponedjeljak (12. ožujka) u 10 sati iznosio je visokih 419 centimetara. Zbog toga su još jučer, pri vodostaju od 377 centimetara, proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a ako se porast vodostaja nastavi do 450 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Zbog porasta vodostaja preplavljena je državna cesta između Hrvatske Kostajnice i Dvora kod mjesta Kuljani, pa je promet na toj dionici ceste  obustavljen za sva vozila. U Kostajnici su, kao i inače u sličnim situacijama, najugroženije obiteljske kuće u Ulici Nine Marakovića, koja se nalazi na samoj obali rijeke. Voda je na nekoliko mjesta već došla do okućnica, ali neposredne opasnosti još nema.

“Iako vodostaj Une raste oko tri centimetra na sat, spremni smo za moguće intervencije. Stanje je sada pod kontrolom i ne očekujemo drastične posljedice. Poduzeli smo sve nužne mjere zaštite od mogućih poplava i pratimo kretanje vodostaja”, rekao je kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan.

Zbog otapanja snijega, Hrvatsku Kostajnicu je pogodila još jedna nevolja. Budući da se brdo Djed iznad grada sastoji od sedimentnih vapnenačkih stijena, koje su porozne, jedna se natopljena stijena, zbog povećane težine, odlomila i u noći od subote na nedjelju, pala u dvorište dvije kuće u Ulici Davorina Trstenjaka, u samom gradskom središtu. Iako su u jednoj kući bili stanari, na sreću nitko nije stradao.

Gradonačelnik Bišćan kaže kako te zgrade na sreću nisu stalno nastanjene, pa nije bilo problema s evakuacijom stanovnika. Sada predstoje stručni istražni radovi, na temelju kojih će se  dogovoriti daljnje zaštitne mjere, kako u sličnim situacijama ne bi došlo do tragedije, koja je ovaj put, na sreću, izbjegnuta.

U Hrvatskoj Kostajnici još uvijek prijeti  i opasnost od ruševnih objekata koji su devastirani u Domovinskom ratu, a nisu obnovljeni. Zbog toga je gradska uprava nedavno uputila apel vlasnicima takvih objekata da ih uklone ili saniraju, jer predstavljaju stalnu opasnost za građane. Vlasnici su dobili rok da to učine do kraja ožujka, a ako nisu u mogućnosti, da to prijave u gradsku upravu, kako bi se dogovorili daljnji koraci u njihovom uklanjanju.

Pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, njih 40, zajedno sa strojevima su angažirani u obrani od poplava punjenjem vreća i izgradnjom zečjih nasipa na području Mostanja kod Karlovca u Karlovačkoj županiji, a 60 vojnika također pristiže na područje Karlovca, gdje će se uključiti u obranu od poplava, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane (MORH).

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku o upućivanju do 100 pripadnika Oružanih snaga RH za pomoć području ugroženom poplavama u Karlovačkoj županiji, navodi se u pruiopćenju.

Vodostaj Kupe u Karlovcu zbog kopnjenja snijega dosegnut će uskoro visinu za koju se poduzimaju redovne mjere obrane od poplave, a vodostaj koji bi zahtijevao izvanredne mjere se, prema sadašnjim pokazateljima, ne očekuje.
Načelnik sektora za hidrologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Borivoj Terek rekao je Hini kako se, prema svim sadašnjim parametrima, očekuje da će Kupa u Karlovcu u redovno stanje obrane od poplave prijeći u utorak i srijedu, 13. i 14. ožujka.

 

IZVOR: slobodnadalmacija.hr