Hoće li biti kamenoloma u Planom??

Pitanjima vijećnika započela je 8. sjednica GV, a prva dva pitanja uputila je vijećnica Ružica Jakšić (SDP), oba za gradonačelnika.

U uvodu je kazala da je ovo najgora vlast do sada, pitanja bih imala barem deset s obzirom na katastrofalno stanje u gradu, ali imam pravo samo na dva, rekla je. Suradnici vas napuštaju, predsjednik NO Holdinga dao je ostavku kao i jedan član Uprave, u gradu vlada prometni kaos, kino se koristi za privatne zabave iza kojih ostaje oštećena imovina, a sustavno radite na oštećenju proračuna za koje je i vezano moje prvo pitanje, rekla je vijećnica. Priznali ste dug od 2,8 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša, iako je on po našem saznanju otišao u zastaru. Bivša vlast je negirala taj dug i nije ga uvrstila u obaveze, borila se za proračun Grada što sada nije slučaj. Tražim da mi se dostavi dokaz da ste morali prihvatiti taj dug, bilo koji dokument koji će to potkrijepiti, rekla je vijećnica Jakšić. Odgovor gradonačelnika Ante Stipčića je da je inspekcija u 2011. godini utvrdila taj dug.

 

Drugo pitanje je bilo vezano za službenu stranu grada. Vijećnicu je zanimalo zašto se službena stranica grada koristi za promociju stranaka na vlasti, da li to znači da gradonačelnik i koalicijski partneri predstavljaju samo svoje birače, a da nisu kao što bi trebali biti, vlast svih građana ovog grada. Druge stranke u gradu imaju predstavljanje svojih kandidata za EU Parlament, sudjeluju u obilježavanjima događanja u gradu, održavaju humanitarne akcije, ali o tome se ne piše. Smatram da je neprimjereno i nemoralno službenu stranicu grada staviti u funkciju samo jedne opcije, rekla je vijećnica Jakšić. Gradonačelnik joj je kazao da ako se obrate službama u gradu koje pune stranicu da će biti objavljeno.

 

Vijećnica Ankica Bašić (SDP) pitala je gradonačelnika zašto se naknade vijećnicima uglavnom isplaćuju, a ne i studentima i učenicima njihove stipendije i da li ovo uništavanje Holdinga vodi prema privatizaciji i osnivanju Komunalca ili sličnih firmi iz prošlosti?

Studenti će uskoro dobiti stipendije u četiri obroka, jer se proračun u zimskim mjesecima lošije puni, a o tome da Holding ide u privatne ruke se ne razmišlja, odgovorio je gradonačelnik Stipčić.

Damir Radić (SDP), pitao je zašto se na parkingu Fortin parkira na nogostupu, stavljanje parkinga u funkciju je neprimjereno, i zašto se ne naplaćuje parking na Čiovu kad postoji sustav naplate, te zašto je izgubljena koncesija Lučke uprave za naplatu priveza na rivi i time se gube znatna sredstva, pitao je gradonačelnika.

 

Treba dovest internetsku liniju za parking Fortin, ovo je sad privremena situacija, a što se tiče koncesije za Lučku upravu Holding se zbog trenutne situacije nije mogao javiti na natječaj, rekao je gradonačelnik.

 

Ante Piteša (nezavisni vijećnik) postavio je pitanje o kanalizacija i putu na istočnoj stani groblja, septičke jame plivaju kad su velike kiše i građani stalno pitaju o ovome te vas pitam kad se planiraju nastaviti radovi na tom dijelu, zanimalo ga je.

 

Gradonačelnik je kazao da su radovi na sekundarnoj kanalizaciji u sklopu EKO projekta, a dio tog posla dobile su i HR Vode, tako da se ubrzava priprema projekata za kanalizaciju i u onom trenutku kad bude gotovi onda će se ići u izvođenje, a kad će se nastaviti na istočnom dijelu groblja u ovom trenutku vam ne mogu dati odgovor, rekao je.

 

Mario Milešić (HDZ) je pitao šta je s uređenjem plaža na području Miševca, Arbanije i Nasipa Brigi?

 

V.d. pročelnik Zdravko Lučić je odgovorio da je završen natječaj za uređenje plaža i pokušat će ove godine napravit koliko je moguće, jer se ima na raspolaganju nešto manje od 300 000 kn za uređenje plaža. Proteklih godina je taj iznos varirao od 500 – 600 000 kuna, a ove godine je skoro duplo manje. Ovaj tjedan će se započeti s tim radovima, kazao je.

 

Mario Derossi (nezavisni vijećnik) pitao je gradonačelnika vezano za HNK Trogir i njegov stav prema idućoj natjecateljskoj sezoni. Klub se ne natječe ni u jednoj ligi, u kampanji ste spominjali sanaciju kluba, što mislite poduzeti vezano za to, pitao je. Drugo pitanje bilo je vezano za sudbinu Trogir holdinga. Radnici nisu primili plaću skoro četiri mjeseca i kada je mogu očekivati, te kakav je vaš stav spram budućnosti te tvrtke, pitao je.

 

HNK Trogir je jedno kompleksno pitanje, rekao je gradonačelnik, pokušavamo naći prava rješenje, mislim da ne trebaju dva kluba u Trogiru i podjele i kad se sve sagleda i spoji pokušat ćemo krenut naprijed jer situacija nije sjajna. Holding je trgovačko društvo koje ima svoj posao, postoji i postojat će, međutim u Holdingu se nagomilao negativnih stvari u financijskom smislu, kao grad pokušavamo servisirat tu tvrtku. Imao sam sastanak s Upravom i Sindikatima i pokušavamo naći najbolje rješenje. Naslijedili smo dosta toga i nadam se da će bit vrlo brzo tematska sjednica, a vjerojatno će Sindikat i pismeno izraziti zahtjev za tematsku sjednicu i tada će biti prisutni svi, od sindikata, uprave i vijećnika.

 

Slažem se djelomično s vašim odgovorom i tražim pismeni odgovor o HNK, rekao je vijećnik Derossi, jer koliko vidim niste detaljno upoznati sa situacijom u HNK Trogir koja je katastrofalna. Što se tiče Trogir holdinga molim pisani odgovor o sudbini tvrtke i kad mogu radnici očekivat plaću. Stavite se u kožu tih radnika. Napravite nešto s tom tvrtkom na ovaj ili onaj način, zaključio je Derossi.

 

Vijećnik HNS-a Pero Maravić postavio je pitanje o prosječnom dnevnom utršku na parkingu Fortin s obzirom da je on predstavljen kao slamka spasa za gradske financije s najsuvremenijom tehnologijom naplate parkirnih karti. Gradonačelnik mu je odgovorio da je prošlo premalo vremena da bi imao odgovor na to pitanje.

 

Također, Maravić je upitao i zašto poslovni prostor na najatraktivnijem dijelu grada – sjevernim gradskim vratima stoji već drugu sezonu prazan, a natječaj je za njega poništen. Da li ima šanse da se ovu sezonu stavi na natječaj taj prostor, pitao je gradonačelnika.

Gradonačelnik je odgovorio da će se natječaj ponoviti, na što mu je vijećnik Maravić kazao da ne radi to, neka otvoreno kaže svima koliko je kuverti stiglo na natječaj, a natječaj je poništen. Svi znamo zašto i o tome će se još govoriti, rekao je Maravić. Ni ja ne znam ništa o tim kuvertama, rekao je gradonačelnik.

 

Vijećnicu Ružu Bilić Kovačević, također iz HNS-a, zanimalo je stanje u predškolskom odgoju budući da je prema nedavno završenom natječaju za upis djece u vrtić predviđeno je samo 27 mjesta u 10-satnim programima za ovu godinu, pa je zanimalo da li se razmišlja o preoblikovanju nekih vrtićkih programa, tako da bi svako dijete čiji roditelji rade u punom radnom vremenu moglo pohađati 10-satni program.

Isto tako zanimalo ju je da li su i koliko je projekata u pripremi prema EU fondovima, jer Odjel za Eu fondove osnovan je prije 5 mjeseci.

 

Konkretno nisam u UV vrtića i kada bude izvršen prvi korak sjest ćemo i odlučiti što nam je raditi, mi ćemo se kao grad zalagati da se sva djeca upišu i ima najava ove godine, ako uspije općina Okrug otvoriti novu školu, stara škola će biti pretvorena u vrtić, dio djece iz Okruga ide u Žedno i taj dio djece bi prešao u Okrug te bi time ostalo mjesta za našu djecu, rekao je gradonačelnik Stipčić.

 

Na drugo pitanje o EU fondovima odgovorila je v.d. pročelnica Patricija Pavlov te kazala da nije ispunjen prvi uvjet, jer je istekla Strategija razvoja grada 2013.godine.

(Strategija razvoja grada Trogira do 2017. godine postoji. Nalazi se u uredu gradonačelnika, izradila je tvrtka „Mikro grupa“ d.o.o., izvršena je revizija i izrada strategije je plaćena, a o tome bi sadašnji v.d. pročelnici morali imati saznanja. Strategija razvoja usvojena je na 18. sjednici Gradskog vijeća u lipnju 2012. godine i objavljena na službenoj stanici grada, ali je naknadno skinuta. Ostaje nepoznato zašto je sadašnja vlast zanemarila tu Strategiju i putem Javne nabave u prosincu prošle godine naručila izradu nove. (op.a).

 

1. Točka dnevnog reda bila je Prijedlog sporazuma s Ministarstvom financija o zasnivanju dobrovoljnog založnog prava na nekretnini. Radi se o nekretnini u Planom, površine 34696 m2, upisane u z.u. 6111 k.o. Trogir, predviđena kao Gospodarska zona Trogira. Nekretnina se zalaže zbog duga Ministarstvu financija za neplaćene obaveze poreza i doprinosa za djelatnike u Gradskoj upravi u iznosu od 1.862.502,77 kn koji je nastao u razdoblju od 2008. do lipnja 2009. godine. U cilju rješavanja ovog problema od 2009. godine upućeni su brojni dopisi i molbe za pomoć Min. financija, Poreznoj upravi i Vladi. To je rezultiralo odobrenom pomoći Vlade RH u iznosu od 1.500.000,00 kuna u 2011. godini te je dug smanjen, piše u obrazloženju točke dnevnog reda.

 

Osim duga Gradske uprave postoji i dug za djelatnike Dječjeg vrtića Trogir, također nastao od 2008. godine pa dalje u iznosu od 3.414.349,61 kn. Novi pregovori oko pomoći ili otplati duga na 36 rata, nisu urodili plodom te je Ministarstvo financija uputilo prijedlog o Sporazumu da se radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem dobrovoljnog založnog prava na nekretninu grada Trogira. Za ovu točku su svi vijećnici glasali ZA, osim koalicije SDP-HSU koji su bili suzdržani.

 

2. Točka dnevnog reda bile su Ciljane izmjene i dopune prostornog plana uređenja Grada Trogira, a radi se o području Brodotrogira. Točka je izglasana jednoglasno.

 

3. Točka odnosila se na Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna prostornog plana uređenja grada Trogira. Oporbeni vijećnici iskazali su sumnju da će ova Odluka omogućiti širenje ili čak nove kamenolome u Planom te su svi bili suzdržani oko izglasavanja ove točke dnevnog reda. Točka je ipak izglasana većinom ruku vladajućih.

 

4. Točka dnevnog reda Odluka o izmjeni Odluke o autotaksi prijevozu skinuta je uz obrazloženje da se još mora doraditi te će se staviti na glasanje na idućoj sjednici vijeća.

 

5. Točka Odluke o izmjeni Odluke o davanju u zakup i kupoprodaji poslovnih prostora Grada Trogira izglasana je jednoglasno.

 

6. Točka dnevnog reda o osnivanju Odbora za gospodarstvo i poduzetništvo izglasana sa 13 glasova ZA i 4 suzdržana glasa koalicije SDP – HSU. Izazvala je i burnu raspravu oko toga da li je potrebno osnivanje ovog odbora i da li je ovo samo mjesto za političke uhljebe. Vijećnica SDP-a Ružica Jakšić smatra da ima dovoljno zaposlenika u Upravnom odjelu za gospodarstvo i da nije potrebno osnivanje ovog Odbora. Zanimalo je također da li će članovi Odbora biti plaćeni za svoj rad, na što joj je gradonačelnik odgovorio da nije razmišljao o tome. Zato nećemo glasati za ovo osnivanje Odbora, rekla je vijećnica Jakšić, jer u materijalima nije dovoljno razrađena ova točka dnevnog reda i ne znamo za što glasamo.

 

I ostali oporbeni vijećnici iskazali su sumnju u osnivanje ovog odbora, ali su im dali priliku, kako je kazao vijećnik Derossi, te će glasati za. Predsjednik vijeća Emil Kursan također je kazao da nije za ovaj Odbor, izrazio je sumnju u osnivanje. Mislim da s ovim bježimo od odgovornosti kao i sa svakim osnivanjem komisije za bilo šta. Ovaj grad treba kratkoročno rješenje i to je ova vlast već trebala napraviti i ja kao član koalicije nisam zadovoljan. Ova vlast je trebala brže rješavati probleme, ali ipak ću podržati ovu Odluku da ne bude da sam protiv nečega, da sam ja spriječio Odbor koji bi imao neku ulogu.

 

Točka 7. dnevnog reda o biranju članova Odbora za gospodarstvo, gradonačelnik je skinuo s dnevnog reda i odgodio je za iduće vijeće.