General Gotovina otkrio bistu suborcu Andriji Matijašu – Pauku

agotovina

Čast mi je danas ovdje otkriti spomenik našem suborcu i prijatelju Andriji Matijaš – Pauku, zamjeniku zapovjednika Četvrte gardijske brigade HV-a. Na današnji dan prije dvadeset godina njegovo je ime postalo nit u pleteru hrvatske državnosti, kazao je general Ante Gotovina na obilježavanju dvadesete obljetnice smrti generala Matijaš- Pauka prilikom otkrivanja spomen biste svom kolegi koji je poginuo u jednoj od posljednjih bitaka Domovinskog rata, u borbama na prilazima Mrkonjić Gradu tijekom operacije Južni potez, 9. listopada 1995. Godine.

Ovdje danas postavljamo znak vremena, jer Andrija je ostao dio nas i naše priče o nesebičnom žrtvovanjiu o hrabrosti i o pobjedi dobra, kazao je Gotovina, a majka Anka i supruga Nada, koje su uz generala Gotovinu otkrile spomen bistu, nisu krile suze za voljenim sinom i suprugom.

Obilježavanju dvadesete obljetnice Matijaševe smrti, među članovima obitelji, brojnih prijatelja, župana Zlatka Ževrnje, načelnika Općine Marine Antu Mamuta, gradonačelnika Trogira Antu Stipčića, čelnike susjednih mjesta te brojnih izaslanstava, uz generala Gotovinu događaju je nazočio i general Damir Krstičević izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović. Sa sjetom se prisjetio svog prijatelja i suborca ističući kako mu je posebno drago što če Hrvatska časnička škola nositi njegovo ime, što je u prigodnom govoru najavio Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

Andrija Matijaš Pauk bio je naš mještanin i na to smo ponosni, rekao je načelnik Marine Ante Mamut, zahvalivši se svima koji su došli odati počast legendarnom generalu.

Uz generala Gotovinu i Krstičevića brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na grob Andrije Matijaša Pauka u Pozorcu, a potom je u crkvi sv. Jakova don Darko Poljak predmolio misu zadušnicu za pokojnog generala.
Nakon prigodnog programa kojeg su uz moderatoricu Dijanu Rinčić nastupom uveličali KUD Andrija Matijaš Pauk i klapa Lišnjak iz Srinjina, , a u sklopu kojeg je otkrivena bista, rad akademskog kipara Tomislava Šalova, svi nazočni imali su priliku razgledati izložbu ratnih fotografija 4.gardijske brigade u crkvi Svete Marine.