Čelnici HC-a i Viadukta potvrdili: “Most kopno-otok Čiovo biti će završen u roku”

tg novosti

 

Most kopno- otok Čiovo biti će završen do kraja listopada ove godine, potvrdili su to na radnom sastanku održanom na gradilištu u četvrtak čelnici Hrvatskih cesta i Viadukta.

Naime, nakon što su uklonjeni nedostaci na varovima čelične konstrukcije mosta koju izrađuje makedonska tvrtka „Iskra energy dooel” iz Kumanova, Viadukt je izradio novi plan dinamike radova koje je predočio upravi HC-a, a ujedno je prikazano trenutno stanje radova i izvještaj o izvršenim radovima.

Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić potvrdio je kako se radilo o lako rješivom tehničkom problemu koji je vrlo brzo otklonjen što samo pokazuje da cijeli sustav dobro funkcionira. Napomenuo je kako je ovaj projekt kompleksan, tehnološki, tehnički i organizacijski izuzetno zahtjevan, a rok izgradnje je kratak i treba ga se pridržavati jer most s 80 posto sredstava financira EU. Na ovom je gradilištu najveća plovna dizalica u ovom djelu Mediterana, nosivosti 750 tona koja će izvršiti glavninu montaže čelične konstrukcije na mostu, rekao je Mikulić i ustvrdio kako na gradilištu trenutno radi oko 120 radnika, dok na sve četiri lokacije na kojima se izrađuju dijelovi mosta radi 350 ljudi.

– Obišli smo gradilište i ustvrdili da se radovi odvijaju po dinamičkom planu. Čim čelične konstrukcije budu dopremljene iz Makedonije, uslijedit će sklapanje, potvrdio je to predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža. Osvrnuvši se na popratnu infrastrukturu kazao je kako je gradnja pristupa mostu s čiovske strane čak ispred roka, a za drugu fazu spojnih cesta čija je vrijednost 48 milijuna kuna u roku od desetak dana očekuje se odabir izvođača radova. Krleža je napomenuo kako bi financijska konstrukcija koja sada iznosi oko 207 milijuna kuna, mogla iznositi manje od 200 milijuna kuna, ovisno o planskoj vrijednosti u drugoj fazi gradnje, odnosno o najpovoljnijim ponudama.

Preuzeto sa http://www.trogir.hr/